På söndag är det dags igen. Då går en dryg miljon till val i Saarland. En del av Tyskland som domineras av tung industri med stål och kol som viktiga för sysselsättningen. Och det blir en test både på hur det står till med socialdemokraterna och de s k högerpopulisterna.

Det gick ju inget vidare för socialdemokraterna i Nederländerna i går. Det ser däremot bra ut för SPD i Saar. Knappast någon stark Schultz-effekt men ändock en ökning med drygt 2,5 procent enligt senaste söndagsopinionsundersökning. Samtidigt har också CDU ökat med 1,5 procent sedan valet 2012.

Intressant är att de gröna som hade bra resultat i Nederländerna står och stampar på 5 procent samtidigt som AfD ser ut att endast samla 6 procent av de utfrågade. Die Linke tappar tre procentenheter.

Knappast någon stor dramatik i detta alltså. Det som intresserar mest är kanske att de två partier som på förbundsnivå samregerat i fem år i stor koalition ser ut att gå helskinnade ur denna i de lokala valen i Saarland.

Man kan inte dra så stora växlar på en opinionsundersökning inför valet i Tysklands lilla utpost i hörnet mot Frankrike och Luxemburg. Men kanske är det trots allt tillsammans med valet i Holland en fingervisning om att det s k supervalåret i Europa kanske inte kommer att förändra det politiska landskapet så som många fruktat.

 

Annonser