Börjar sanningens minut närma sig för Miljöpartiet? Frågan anmäler sig efter dagens Sifo med 3,2 procents stöd.

Och det är inte så konstigt. All erfarenhet säger att det lilla partiet tar stryk i koalition med ett väsentligt större parti. Ett pedagogiskt tydligt exempel är tyska FDP som samregerade sig ut ur förbundsdagen under förra mandatperioden i samarbete med CDU. Och de partier som samverkat med Socialdemokraterna tidigare t ex för att sanera ekonomin belönades dåligt för detta.

Sens moralen är att man ska undvika att sätta sig i Miljöpartiets sits. Om de hade frågat mig i förväg så hade jag med många statsvetenskapliga exempel kunna erinra om risken för att tvingas kompromissa med hjärtefrågorna. Och dessutom hamna i skuggan av det stora partiets ministrar.

Nu har det nog blivit ännu värre för Miljöpartiet än vad som kunde förutses. Och det hänger samman med att skillnaderna i grunden mellan ett Miljöparti som bildats och domineras av genuina miljöfantaster och ett tillväxtorienterat parti som Socialdemokraterna är gigantiskt. Koalitionen är helt enkelt onaturlig.

Nu är det möjligt att dagens mätning underskattar stödet för Mp eftersom hälften av intervjuerna gjorts efter fredagens terrorattack som ökat stödet för regeringen och de socialdemokratiska statsråd som haft uppgifter att hantera. Och gjort detta på ett sätt som ökat förtroendet för Socialdemokraterna som dessutom haft kongress som väckt uppmärksamhet.

Det blir därför spännande att nu följa de kommande mätningarna som gjorts i sin helhet efter fredagen. Men även om det då visar på en viss återhämtning för Mp så talar det mesta för att det blir svårt för partiet att komma igen. Det har ju visat sig att det inte hjälpte att offra Åsa Romson. Kanske hade det varit bättre om hon fortsatt med sin genuina miljöprofil i stället för Fridolin. Han har ju i praktiken försvunnit helt sedan Anna Ekström kom in i regeringen med sin kompetens och erfarenhet.

Man ska ju aldrig vara tvärsäker. Men grundtipset är att regeringsmedverkan kommer att stå miljöpartiet dyrt. Och att nästa fråga blir om de har förutsättningar att komma igen efter valet 2022. Det behövs ett miljöparti i riksdagen. Men då ska det vara ett som verkligen driver miljöfrågorna med kraft. Även om det sker i opposition.

Annonser