2023 blev inget vidare. Krig både i Europa och i Mellanöstern. Inflation och höga räntor. Och misslyckat klimatmöte.

Frågan är nu om 2024 blir bättre. Självfallet finns det förutsättningar för detta även om det inte ser ut att bli slut på kriget vare sig i Ukraina eller Gaza. Om det blir så är nog omöjligt att förutse så här på årets första vardag.

Vad vi däremot vet är att 2024 kommer att rymma två mycket viktiga demokratiska val.

I USA blir det presidentval. Och som det ser ut i dag är risken stor att Donald Trump trots all turbulens blir den som flyttar in i Vita huset. Det beror både på den amerikanska valmanskårens underliga värderingar och på det olyckliga förhållandet att han möter en äldre man som tyvärr ger intryck av att vara för gammal för fyra år till vid makten.

Det är ju tradition att inte utmana en sittande president från det egna partiet. Men i fallet Joe Biden borde man göra ett undantag. Det är svårt att se hur han ska klara en valkamp till med sin litet sköra framtoning.

Men Trump är ju ingen ungdom han heller. Så kanske blir valet i november en returmatch mellan två veteraner. Och oavsett vem som vinner så blir det viktigt vilka förhoppningsvis yngre personer som de väljer som vicepresidentkandidat. Det är ju vicepresidenten som får tillträda om det händer något med presidenten.

Det andra viktiga valet blir till Europaparlamentet. I dag ser det ut som om det kan leda till en förskjutning mot höger. AfD, Sverigedemokraterna och Le Pen med flera populister ser ut att få en stark ställning i det parlament som tillträder till hösten. Vad det betyder politiskt är väl inte självklart. EU-systemet är ju rätt komplicerat med kommission, rådet och parlamentet så politiken blir ju litet svår att förutse.

Det blir ett viktigt och spännande år som vi har framför oss. Inte minst för oss i Sverige blir det viktigt hur det går i USA. När vi i år valt sida och ansökt om att bli medlemmar i Nato så har risken blivit större för att vi ska bli inblandade i ett eventuellt kommande krig i Europa. Ett sådant kan inte uteslutas med Trump i Vita huset. Utan helhjärtat stöd av USA är både Nato och EU svaga i relation till ett fortsatt agressivt Ryssland.

Röda reflexioner skrivs på Öland av en person som är lika gammal som de amerikanska presidentkandidaterna. Det ska man nog hålla i minnet när man tar del av reflexionerna. Och det kommer man förhoppningsvis att kunna göra ett tag till.