Dagens Novusundersökning bekräftar min tes att situationen på den borgerliga kanten i svensk politik är på väg att normaliseras. Moderaternas gyllene tid i fokus är på väg att falna. Med den sämsta noteringen på lång tid är det uppenbart att moderaternas tid som dominerande borgerligt parti är på väg att ersättas av en situation där väljarstödet är mer jämnt fördelat på den borgerliga kanten. Både kd och centern vinner väljarstöd redan tre månader före valet. Det rör sig alltså inte om s k taktikröster utan speglar rimligen en förskjutning av förtroendet för de olika partierna.

Detta är inte så överraskande. Moderaterna har ju framstått som regeringspartiet och därmed i första hand ansvariga för de missförhållanden som många väljare upplever att regeringspolitiken skapat. Inte minst torde debatten om vinsterna i välfärden, skolkonkurser och rapporter om vårdskandaler eller förskolor med hårt bröd som lunch torde ha lagrat upp ett missnöje med regeringen. Och småpartierna har nog levt litet i skuggan av detta så att de nu får en möjlighet att ta för sig i den begynnande valdebatten.

Ungefär samma förhållande verkar råda på den andra sidan blockgränsen. Socialdemokraternas ängsliga bevakande av regeringen främst på det ekonomiska området ser inte ut att locka till sig fler av de mittenväljare som man siktat in sig på. Vänstervinden når i stället vänsterpartiet och miljöpartiet. På det sättet blir det också på den rödgröna sidan jämnare mellan det stora och dominerande partiet och de små spelarna. Här är analysen dock lättare att göra. Förklaringen är helt enkelt att väljarna tar avstånd ifrån tanken på att skattepengar via vinster i välfärden ska sändas till skatteparadisen. Under senare tid har mp närmat sig vänstern i denna fråga och det är nog viktigt också för socialdemokraterna att bli tydligare i att de inte accepterar att vinster delas ut till ägare av t ex friskolor.

Det blir onekligen spännande nu att under nästa vecka följa partiledarna i Almedalen. Den intressanta frågan är om småpartierna främst inom alliansen kan hålla sig i skinnet eller om vi får se diverse utspel som profilerar dem och markerar avstånd till moderaterna. Det verkar vara upplagt för viss kannibalisering. Samtidigt som det blir intressant att följa Stefan Lövdéns fortsatta plädering för samarbete över blockgränsen när nu de tre småpartierna i alliansen ser ut att vara på väg att hämta sig.

Problemet är kanske att huvudalternativet som är folkpartiet inte ser ut att ha samma vind i ryggen som Annie Lööfs centerparti. Och det ska nog mycket till för ett liberalt parti att för taburettglädjen riskerar samma söndermangling som partivännerna i tyskaFDP råkade ut för efter fyra år med Angela Merkel. Men vem kan i dag föreställa sig ett samarbete mellan Socialdemokraterna och centerpartiet. Eller med kd.

Kanske kan det sluta med en stor koalition i höst. Det vore ju toppen för småpartierna.