Tecknen på att Alliansen kommer att förlora valet i höst blir alltfler. I veckan redovisade Unionens tidning Kollega hur förbundets medlemmar skulle rösta om det var val i dag. Och det var ingen glad läsning för de fyra regeringspartierna.

Unionen är med sina 570 000 medlemmar TCO:s största förbund och rimligen en bra värdemätare på hur den s k medelklassen ser på partierna inför valet. Fram träder en bild med två stora partier och tre medelstora samt tre minipartier.

De två stora är naturligtvis Socialdemokraterna med 32 % och Moderaterna med 22%. Därefter kommer tre partier med 7-8 procent – Miljöpartiet och Vänstern ( 8 %) och Sverigedemokraterna (7%). Folkpartiet balanserar på fyraprocent-spärren och Centern (2%) och KD (1%) ligger långt under spärren.

Om detta vore valresultatet skulle spillrorna av alliansen inte få lika många röster som socialdemokraterna ensamma. Samtidigt som i alla fall två av de partier som burit upp den svenska demokratin under 100 år skulle få respass på samma sätt som FDP i Tyskland förra året. Att detta skulle innebära en dramatisk förändring av partilivet i landet är alldeles uppenbart.

Nu är det ju inte Unionens medlemmar ensamma som ska välja i höst så vi kan ju förvänta oss mindre dramatik på valnatten. Men nog måste det vara stressande främst för småpartierna i alliansen att resa till Almedalen om en dryg vecka och veta att förtroendet för deras politik sviktar så betänkligt inom fackföreningsrörelsen. Man brukar säga att som TCO:s medlemmar röstar folket.

Och då ser det ju illa ut så här tre månader före valet. Kanske kan Fridolin rädda dem när miljöpartiet nu sätts under lupp på sätt som aldrig tidigare.